zamknij Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

Edukacja

Kategorie

Najnowsze

Komentarze

  • GeorgeRob
    buy generic levitra no prescription...
  • JeremyElele
    buy black cialis online http://kaletra24.com -...
  • WalterReuby
    viagra and cialis for sale http://kaletra24.com -...
  • Inhatvax
    viagra sale point pakistan http://alexa24ph.com -...
  • Brandonsup
    Hello there!...

Najczęściej kupowane

Dlaczego nie smażymy na oleju rzepakowym?
Dlaczego nie smażymy na oleju rzepakowym?

Tekst oryginalnie ukazał się na fanpagu Marka —> FIT MAKER

 

Okej. Postawmy sobie sprawę jasno. Ponieważ, często na portalach dietetycznych trafiam na pytani na czym smażyć, odpowiedź w 90% przypadkach brzmi – olej rzepakowy. Ostatnio jeden z facebookowych specjalistów polecał smażenie na oleju rzepakowym. Jasne, ja też polecam smażyć na rzepakowym, szczególnie dla znajomych, którzy działają wam na złość i chcecie skrócić ich żywot, ale zacznijmy od początku.

Olej rzepakowy uzyskiwany jest w procesie hybrydyzacji nasion rzepaku.Taki proces umożliwia nam otrzymanie produktu o niskiej zawartości kwasu erukowego, więc teoretycznie, staję się on zdecydowanie lepszy dla Jana Kowalskiego, natomiast moje pytanie brzmi, skoro wyrzucamy z diety produkty przetworzone, nienaturalne, to czy zhybrydyzowany rzepak ciągle jest zdrowy?

Tłuszcze nasycony, nienasycone, wielonienasycone, mononienasycone, idzie się pogubić w tym wszystkim. W królestwie saurona mówi się, że dieta powinna przeważać w nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i 6, ponieważ nasycone są miażdżyco twórcze ( whaaaaat? ) oraz podbijają cholesterol. Dlatego też, rzepak jako olej o najlepszym stosunku omega 3 do 6 jest tak polecany do spożywania, ba! Dzięki jego stabilności w wysokich temperaturach . Natomiast, to o czym się nie mówi, to fakt, że tłuszcze nienasycone ulegają procesom utlenienia doprowadzając to większej ilości uszkodzeń oksydacyjnych w organizmie ludzkim. Aby uzyskać olej z nasion rzepaku, używany jest również gaz heksan, który w badaniach na olejem rzepakowym, został wielokrotnie wykryty w olejach spożywczych, jaki jest jego wpływ na organizm ludzki? Przy okazjonalnym spożyciu, wysypki, bóle głowy, migreny, natomiast przy przedłużonej ekspozycji, osłabienie układu nerwowego, bolesność mięśniowa. Pewne badania w USA wykazały, że olej rzepakowy wielokrotnie był zanieczyszczony szkodliwymi tłuszczami trans ( tak tymi, które w królestwie saurona uznawane są bardzo niebezpieczne i związane z otyłością czy nowotworami ) zawierały o 0,56 do 4,2%, jednak żadna informacja nigdy się nie pojawiła na żadnej butelce oleju rzepakowego, przypadek? Co więcej, marketingowcy chwalą olej rzepakowy za wysoką zawartość omegi 3, jednak to co jej pomijane to fakt, że w roślinnych źródłach, przeważa ALA, która podczas przemian konwertowane jest w 20% do EPA i tylko 0,5% do DHA – co to znaczy? To znaczy, że ciągle w organizmie dochodzi do większej kumulacji omega 6 niż omegi 3.

Kończąc, olej rzepakowy jest tzw Roundup ready, oznacza to, że może być swobodnie spryskany środkiem bez większej szkody dla upraw, nawet w fazie wegetacji, nie tylko upraw. Co to jest roundup? Herbicyt, stosowany do wybijania chwastów, środek bardzo toksyczny. Więc, jeżeli zbiorom rzepaku nie towarzyszyły obfite opady deszczu, lub producent nie zadbał o odpowiednie przygotowanie produktu do przetworzenia, to taki roundup trafia na nasze patelnie. Smacznego. Ja pasuje.” Jak ktoś z angielskim nie na bakier i jeszcze byłoza mało…. http://www.westonaprice.org/know-your…/the-great-con-ola/

I nie. Nie smażymy na żadnym rzepaczku.

Marek Fisher

Absolwent Pomorskiego uniwersytetu medycznego. Dietetyk kliniczny i sportowy pracujący z takimi osobami jak Krzysztof Ignaczak – Wielokrotny reprezentant polski w siatkówce, Michał Gabiński – reprezentant polski w koszykówce, Paweł kiełek – zawodnik mma , Michał Kubiak – kapitan reprezentacji polski w siatkówce. Pasjonat dietetyki, dążący do ciągłego rozwoju wiedzy.

Komentarze

najlepiej w ogóle nie smażyć, a roundup to nie największy problem rzepaku

Polecam zapoznać się z https://www.actascientific.com/ASNH/pdf/ASNH-02-0083.pdf Badanie to pokazuje jak niską stabilnością oksydacyjną cechuje się olej rzepakowy.

Adam May 08, 2019
olej rzepakowy

Marku,dziękuję Ci za zgodne z Twoją wiedzą przedstawienie tematu,ostrzeżenie dla nas,używających wspomnianego oleju. Wiem,co to ROUNDUP,że kumuluje się w nasionach/najbardziej/, że ta trucizna jest wszechobecna i niszczy nie tylko chwasty... ale co w zamian? Na czym-jeżeli trzeba-smażyć? Jaki zatem tłuszcz do smażenia jest optymalny? Czy gęsi jest ok? PYTAM,choć wiem,że to naiwne pytania, bo nie mam permakultorowych upraw,żadnego wpływu na karmienie w/w gęsi... Pozdrawiam.

ewa Sep 29, 2018

Dodaj komentarz