zamknij Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

Edukacja

Kategorie

Najnowsze

Komentarze

  • Davidexcar
    скачать песни 2021
  • Raymondlob
    песни черных
  • Michaelprany
    слушать музыку без
  • Leonardknice
    real cialis without a doctor prescription...
  • Robinalise
    skachat mp3

Najczęściej kupowane

  • Power Band 22mm
    Band Mix 1

    Zestaw zawierający najwyższej jakości gumy Power Band i Mini Band od...

    158,99 zł
  • Power Band 32mm
    Power Band 22mm

    Najwyższej jakości Power Band Barbell Brothers dedykowany sportowcom...

    65,99 zł
  • Mini Band 0,8mm
    Mini Band 8mm

    Najwyższej jakości Mini Band Barbell Brothers dedykowany sportowcom...

    24,99 zł
Kapsaicyna w walce z otyłością
Kapsaicyna w walce z otyłością

Kapsaicyna to składnik piekielnie gorących papryczek chilli, odpowiadający za ich charakterystyczną ostrość. Ujęcie badawcze nakreśla jej pochodzenie z roślin rodzaju capsicum, rodziny psiankowatych, a zaliczana jest do grupy wanilinoidów, należących do organicznych substancji chemicznych zwanych alkaloidami. Ujęcie historyczne opisuje debiut kapsaicyny w dwóch przypadkach – wyizolowania z papryki w 1876 roku przez J. C. Tresha oraz zbadania struktury chemicznej w 1920 roku.

Analiza zawartości kapsaicyny w paprykach wykazała, że nie występuje ona w popularnych odmianach zielonej, żółtej i czerwonej papryki, które spotykamy na warzywnych straganach. Najwięcej jest jej w paprykach rawit (zielonej i czerwonej) oraz papryce czerwonej kręconej.

Epidemia otyłości, narastający i coraz powszechniejszy problem w krajach rozwiniętych, prowadzący do rozwoju wachlarza chorób, takich jak choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie, cukrzyca typu 2, choroba zwyrodnieniowa stawów, czy niektórych rodzajów nowotworów, wymaga kompleksowego podejścia i przemyślanej strategii. Pomocnym narzędziem w tej walce okazuje się być kapsaicyna.

Badania kliniczne przeprowadzone na szczurach, którym podawano dawki 10 mg kapsaicyny na kilogram masy ciała, przy stosowaniu diety wysokotłuszczowej, wskazały zmniejszenie ogólnej masy ciała o 8% w porównaniu do grupy, której podawano sól fizjologiczną, co wytłumaczyć można zwiększeniem metabolizmu energii oraz lipidów poprzez wydzielanie adrenaliny i noradrenaliny z rdzenia nadnerczy, prowadzącego do wzrostu efektu termogenicznego.

W szeregu badań z udziałem ludzi wykazano zwiększenie termogenezy po posiłkowej przy daniach z dodatkiem kapsaicyny. Powoduje ona również wzrost utleniania tłuszczów i wzrost zużycia energii związany z aktywacją współczulnego układu nerwowego przez katecholaminy oraz spadek apetytu. Kapsaicyna zwiększa zużycie energii poprzez aktywację brunatnej tkanki tłuszczowej. Przyjęcie kapsaicyny godzinę po krótkotrwałym wysiłku fizycznym pomaga w leczeniu hiperlipidemii oraz otyłości poprzez zwiększanie lipolizy.

Na dłuższą metę spożywanie kapsaicyny może mieć ograniczający wpływ na masę ciała poprzez zmniejszenie apetytu i ilości przyjmowanego pokarmu oraz poprzez efekt termogeniczny, związany z poceniem i podnoszeniem temperatury ciała.

W badaniach wykazano, że po spożyciu przystawki zawierającej 0,25% kapsaicyny przed każdym posiłkiem, badani ograniczyli spożywanie energii o 10-16%. Spożycie to było ograniczone o 10-12% gdy kapsułki z kapsaicyną połykane były z sokiem pomidorowym, a o 16%, kiedy kapsaicyna została dodana do soku pomidorowego. Przyjmowano najwyższą zalecaną dawkę.

Paradoksalnie, jednym z zastosowań kapsaicyny, ze względu na jej piekące i drażniące właściwości, jest jej użycie w leczeniu bólu. Podobne zjawisko występuje również w przypadku opiatów, które mają ugruntowane kliniczne zastosowanie przeciwbólowe, ale również prowadzą do nadwrażliwości bólowej.

 
Źródła: Westerterp-Plantenga MS1, Smeets A, Lejeune MP.

Sensory and gastrointestinal satiety effects of capsaicin on food intake. Int J Obes (Lond). 2005 Jun;29(6):682-8.

Jeong In Joo, Dong Hyun Kim, Jung-Won Choi and Jong Won Yun*. Proteomic Analysis for Antiobesity Potential of Capsaicin on White Adipose Tissue in Rats Fed with a High Fat Diet. Department of Biotechnology, Daegu University, Kyungsan, Kyungbuk 712−714, Korea

Takeshi Yoneshiro, Sayuri Aita, Yuko Kawai, Toshihiko Iwanaga, and Masayuki Saito. Nonpungent capsaicin analogs (capsinoids) increase energy expenditure
through the activation of brown adipose tissue in humans. Am J Clin Nutr April 2012 vol. 95 no. 4 845-850


<a href=\'http://www.freepik.com/free-photo/a-heap-of-chili-peppers_902057.htm\'>Designed by Freepik</a>

Marek Fisher

Absolwent Pomorskiego uniwersytetu medycznego. Dietetyk kliniczny i sportowy pracujący z takimi osobami jak Krzysztof Ignaczak – Wielokrotny reprezentant polski w siatkówce, Michał Gabiński – reprezentant polski w koszykówce, Paweł kiełek – zawodnik mma , Michał Kubiak – kapitan reprezentacji polski w siatkówce. Pasjonat dietetyki, dążący do ciągłego rozwoju wiedzy.

Komentarze

обзор: hqd, как отличить паль

купить электронные сигареты в зеленогорске - https://hqd.wiki

ArielMag Feb 27, 2021
музмо ру аварские песни

проще сказать, muzmo скачать бесплатно рингтон музыка на входящие звонки мобильного телефона

AnjelaVode Feb 12, 2021
Because wagging iliopsoas steroid largest.

http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Amoxicillin 500mg Amoxicillin 500mg zpz.fxhc.barbellbrothers.pl.crm.ws http://mewkid.net/buy-amoxicillin/

osivowowiz May 20, 2019
The bisacromial anticoagulated realize, females.

http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Amoxicillin Amoxicillin Online vjf.uioo.barbellbrothers.pl.jok.ku http://mewkid.net/buy-amoxicillin/

uvujaxenim May 20, 2019
Opinia o fizzy

Doskonale opisany temat. Ciekawi mnie więcej informacji na ten temat. Pozdrawiam autora.

FizzySlimTip Jan 23, 2018
Zobacz wszystkie

Dodaj komentarz